Fra efterspørgsel til handling: CBS uddanner 3.000 studerende med viden om Power-to-X på rekordtid
Den grønne omstilling er ikke kun en teknologisk udfordring, men også en økonomisk, strategisk og regulatorisk udfordring, hvor samfundsvidenskabelige kompetencer spiller en vigtig rolle. Derfor er der et stigende behov for medarbejdere, der kan navigere i de komplekse forhold, som følger med denne omstilling.
“I takt med at teknologier som Power-to-X udvikles, vokser behovet for personer, der både har teknisk indsigt men også en dyb forståelse af de økonomiske, regulatoriske og samfundsvidenskabelige faktorer, der er nødvendige for udviklingen,” siger Carsten Ørts Hansen, institutleder ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS.
Han spillede en central rolle i at udbrede kendskabet til PtX som et hovedtema i undervisningen på de to største fag på HA og HD på CBS i 2021-22. Undervisningen er casebaseret og giver de studerende indsigt i komplekse problemstillinger som investeringsrisici, industriel skalering og politisk regulering.
CBS’ viden spiller en central rolle for Mærsk
Hos Mærsk er der også stor opmærksomhed på behovet for de rette kompetencer i forbindelse med Power-to-X.
“Som off-taker står vi midt i en fundamental ændring af, hvordan vi arbejder med brændstofkontrakter. Vi går fra kortsigtede aftaler til langt mere langsigtede kontrakter, som kræver en anderledes økonomisk tilgang. Det indebærer en dybere forståelse af markedets udbud og efterspørgsel for disse nye brændstoffer, samt en vurdering af risici, kapitalbinding og prisstrukturer. Her er økonomisk indsigt afgørende for at kunne sikre robuste og skalerbare løsninger,” siger Simon Christopher Bergulf, ansvarlig for Mærsks Power-to-X-udvikling.
Tværfaglighed er afgørende for den grønne omstilling.
“Selvom ingeniører er essentielle i udviklingen af Power-to-X-teknologier, kræver den kommercielle implementering en solid økonomisk forståelse. CBS’ kandidater bidrager med vigtige kompetencer inden for markedsanalyse, finansiering af grønne løsninger og forretningsmodellering – alle nødvendige elementer for at sikre, at nye løsninger ikke kun er teknisk mulige, men også økonomisk levedygtige. Derudover spiller organisatoriske og strategiske kompetencer en stor rolle i samarbejdet mellem industriaktører, myndigheder og investorer,” forklarer Simon Christopher Bergulf og understreger, at skiftet kræver nye analytiske færdigheder:
“Vi er i en tid, hvor verdens energikort er ved at blive genskrevet. Nye lande udvikler sig til de næste store producenter af grøn energi, især i regioner, hvor kombinationen af vind, sol og biomasse giver optimale betingelser. Dette skifte kræver helt nye analytiske færdigheder, ikke kun inden for økonomi og finansiering, men også i forhold til geopolitik, regulering og forsyningskæder. Derfor ser vi stor værdi i den casebaserede undervisning på CBS,” siger Simon Christopher Bergulf.